duminică, 13 septembrie 2020

Cum arata un meniul ideal la un restaurant romanesc?

Restaurant romanesc

 Dincolo de atmosfera sau muzica, servire si decor la un restaurant romanesc ceea ce va impresiona cu adevarat va fi meniul. Meniurile restaurantelor, in general, sunt cele care ar trebui sa atraga, sa ii faca pe clienti sa revina. Mergi la restaurant sa mananci, sa bei un vin bun, o sampanie, sa descoperi si redescoperi feluri de mancare pe care poate nu le-ai mai gustat pana atunci. Spre deosebire de alte tipuri de restaurante, un restaurant romanesc va avea un meniu in aparenta simplu, dar foarte bine gandit pentru toate tipurile de clienti. Cum arata meniul ideal dintr-un restaurant cu specific taranesc Bucuresti, unul romanesc?

Ca orice meniu care se respecta si meniul romanesc, traditional, taranesc daca vreti, are la inceput un aperitiv. Inainte de a introduce felurile de mancare principale si desertul clientul trebuie sa incerce aperitivele. Ele pot fi calde sau reci, pot avea note moderne sau traditionale, sunt usor de degustat si nu fac decat sa pregateasca „terenul” pentru celelalte feluri de mancare. Aperitivele cu spefic romanesc au ingrediente simple, pe care le cunosti, gusturi echilibrate si o prezentare de cinci stele. Nu te-ar mira sa descoperi niste combinatii pe care le-ai incercat si acasa cand au venit prietenii sau combinatii la care nu te-ai gandit niciodata. Aperitivul romanesc din meniul ideal de la restaurantele cu specific romanesc nu este vedeta meniurilor, asta e clar, dar el va fi ca o cortina care se ridica si lasa loc spectacolului ce tocmai incepe. La aperitive putem avea de la legume la oua umplute, diverse creme, icre si orice fel de ingrediente combinate care pot fi servite ca aperitiv in meniurile romanesti.

Dupa aperitive urmeaza supa sau ciorba. Aici bucataria traditionala romaneasca are atat de multe variante si variatiuni ale preparatelor incat meniurile pot ajunge sa fie foarte stufoase doar la acest capitol. Pentru ca suntem la meniul ideal sa spunem ca o ciorba de burta sau o supa crema de ciuperci, pentru cei vegetarieni, ar fi niste alegeri excelente. Desigur, ciorba de vita, de pui, supele cu legume sau care au si carne, ciorbele „drese” cu smantana, toate vor da o nota aparte meniului ideal din restaurantele romanesti.

De la supe, ciorbe se trece la felul principal, vedeta meniului comandat. Aici avem neaparat nevoie de carne, porc, vita, pui, iepure, rata, gasca, vanat, orice fel de carne prefera invitatii. Cu cat avem mai multe variante de carne in meniurile romanesti, cu atat vom reusi sa avem ce servi de fiecare data cand ne vin invitati in restaurant. Pe langa o carne frageda fripta sau prajita bine e nevoie si de o garnitura. Cartofii copti, legumele trase la tigaie, combinatiile de legume pregatite prin metode moderne, la abur sau chiar posate, iata cateva idei pentru meniul de nota 10, ideal pentru restaurantele romanesti. Salatele crude sau calde nu trebuie sa lipseasa de pe masa clientilor de la restaurantul romanesc, putem combina legume de sezon si orice fel de legume proaspete romanesti pe care clientii le vor solicita.

Sa nu uitam de peste, cu legume sau cu o garnitura de cartofi la jar, cartofi copti si aromati cu diverse condimente romanesti. Pestele trebuie sa fie romanesc si avem multe specii de pesti numai buni de pus pe masa, de la crap si somn la salau, stiuca sau poate un patrav proaspat.

Intr-un restaurant interbelic romanesc vom putea vedea in meniuri si retete vechi care inglobeaza toate aceste ingrediente, retete care vor fi apreciate si mai mult de catre clientii din restaurant. Retetele noi reintrepretate isi vor face loc in meniurile ideale pentru restaurantele romanesti, clientii vor fi bucurosi sa guste un preparat pe care il cunosteau, dar pe care nu l-au mai vazut in farfurie intr-o anumita aranjare, interpretare.

Intreg meniul romanesc va fi completat de un desert pe masura. Deserturile romanesti sunt piesa de rezistenta din meniul ideal, ele vor incheia un festin culinar si vor aduce o nota de dulce dupa o masa gustoasa. Ce putem avea la desert? De la celebrii papanasi la clatite, inghetata de casa, prajituri romanesti inedite, torturi, toate insotite de sucuri naturale, de bauturi romanesti autentice.

La capitolul bauturi alcoolice un vin romanesc vechi, o bautura mai tare inainte de masa vor aduce un plus de eleganta si calitate meniului de cinci stele de pe mesele restaurantelor romanesti. Fiecare bautura va fi servita in functie de preparatele puse pe masa, vinurile vor merge de minune cu o carne frageda, in vreme ce bauturile mai tari vor fi gasite in compania unor aperitive, de exemplu. Totul este ca bautura sa fie cu masura si sa nu lipseasca de pe masa pentru un meniu de nota 10 ideal pentru restaurantele romanesti.

Dupa cum am vazut un meniul ideal nu este greu de pus la punct, restaurantele romanesti sunt destul de permisive si au o multime de tipuri de ingrediente si de preparate, deci diversitate va exista mereu. Meniurile se mai pot ajusta si in functie de tematica evenimentelor, de clienti, de publicul tina si de dinamica observata, de cerintele lor, ce preparate sunt mai cautate. Important este sa existe flexibilitate si doar ingrediente proaspete pentru toate tipurile de preparate. Meniurile ideale sunt destul de greu de obtinut, ai nevoie de timp si de incercari repetate pana sa atingi perfectiunea, dar cand ai gasit formula perfecta stii ca poti sa te bazezi pe ele si sa le oferi clientilor cu orice ocazie. Cu cat meniurile ideale sunt mai bine gandite si mai diferite, cu atat clientii vor gasi in ele tot ce si-au putut dori de la mancarea servita in restaurantele romanesti.

Meniul ideal din restaurantele romanesti este pana la urma o opera de arta, bucatarul sef a incercat sa descopere ingrediente si un mod inedit de a lucra cu ele, iar ca orice opera de arta, odata ce am primit meniul, trebuie sa o respectam si sa incercam sa o savuram cum trebuie. Mai multe meniuri incercate inseamna si o experienta mai mare in depistarea idealului la nivelul felurilor de mancare, deci va trebui sa le incercam pe cele mai bune de fiecare data ca sa ne facem o parere si sa le putem aprecia corect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu